8. Sınıf Matematik Ders Kitabındaki Etkinliklerin Bilişsel Düzeyinin Programdakilerle Karşılaştırılması - Hande Reçber; Renan Sezer (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin 8. sınıf matematik öğretim programında ve ders kitabında bulunan etkinliklerin bilişsel istem düzeylerinin hem toplamda hem de matematiğin alt öğrenme alanlarına göre belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Veriler doküman analizi yapılarak toplanmış, etkinlikler bilişsel istem düzeylerine göre kodlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yüksek düzey bilişsel istem gerektiren etkinlik oranı öğretim programında % 87 iken ders kitabında % 76’dır. Yüksek düzey bilişsel istem gerektiren etkinlik oranı sırasıyla programda ve ders kitabında, sayılar alt öğrenme alanı için % 67 ve % 77,  geometri ve ölçme için % 92 ve % 79, cebir için % 92 ve % 57’dir. İstatistik ve veri toplama için ise % 100’dür. Buna göre ders kitabındaki etkinliklerin bilişsel istem düzeyi, öğretim programında öngörülenin altındadır. Sonuç olarak, ders kitaplarındaki etkinliklerin bilişsel istem düzeyinin arttırılması önerilmiştir.