Керування вектором тяги твердопаливного двигуна оперативно-тактичних ракет - Микола Бондаренко; Володимир Габрінець (Challenges and Issues of Modern Science)
У сучасних військових конфліктах роль оперативно-тактичних ракет значно зросла, оскільки вони є ефективним засобом доставки ударних засобів на великі відстані. Проте, для успішного виконання завдань необхідно забезпечити ефективне функціонування систем керування цих ракет, а також захистити їх від систем протиповітряної оборони (ППО) противника. Серед різноманітних заходів, що застосовуються для протидії системам ППО противника, важливе місце займає керування вектором тяги ракетного двигуна на твердому паливі (РДТТ). Цей метод дозволяє змінювати напрямок руху ракети та збільшувати її маневреність, що робить її менш уразливою для протиракетних систем. У даній статті розглянуто основні принципи керування вектором тяги твердопаливного двигуна оперативно-тактичних ракет та їх використання для протидії системам противника. Також проаналізовані можливості та обмеження застосування цього методу в різних умовах ведення бойових дій.