Еколого-фауністична характеристика орнітофауни Національного Природного Парку "Черемоський" - Д. І. Юзик; А. В. Юзик (Науковий вісник НЛТУ України)
Наведено еколого-фауністичну характеристику орнітофауни Національного природного парку "Черемоський" (НПП "Черемоський", Парк) на підставі досліджень, проведених у 2015-2023 роках. Встановлено видовий склад і статус перебування птахів у межах Парку, показано їх таксономічну належність, проаналізовано структуру угруповання птахів за екологічними групами, типами фауни та ландшафтною особливістю, а також трофічними та топічними преференціями. З'ясовано, що орнітофауна НПП "Черемоський" нараховує 88 видів, які належать до 12 рядів і 32 родин. Найбільша частка припадає на гніздові види (88,6 %), половина з яких залишається зимувати. За роки досліджень зафіксовано види, занесені до Червоної книги України (Aquila chrysaetos L., 1758, Tetrao urogallus L., 1758, Columba oenas L., 1758 і Picoides tridactylus L., 1758). З'ясовано, що наймасовішим видом в орнітофауні Парку у гніздовий період є Fringilla coelebs L., 1758, дещо менше трапляються Phyloscopus collybitaVieillot, 1817, Phoenicurus ochruros Gmelin, 1774 і Parus major L., 1758. Встановлено, що орнітофауна Парку є різноманітною за походженням, в якій переважають види-неморали – 28,6 %. На підставі аналізу зв'язків видів птахів із різними типами ландшафтів, з'ясовано, що найбільша частка в орнітофауні Парку припадає на дендрофільні види (74,7 %). Завдяки отриманим результатам багаторічного моніторингу, показано вагоме значення лісових біотопів Парку у формуванні його пташиного населення, про що свідчить присутність значної частки лісових видів (56,82 %). Встановлено, що видова структура угруповання птахів НПП "Черемоський" за типами гніздування представлена 6 групами, з яких найбільша частка припадає на кроногніздні (29,6 %). За типом живлення населення птахів Парку представлено здебільшого видами поліфагами (48,3 %) та зоофагами (42,5 %), а також незначною часткою фітофагів (9,2 %). Доведено важливість біотопів Парку для існування дуплогніздних комахоїдних птахів, це підтверджує значна їх частка у складі орнітофауни (27,2 %). Виявлено особливості живлення видів-поліфагів залежно від сезонів року. Встановлено відносно незначну частку (9,2 %) у складі населення птахів НПП "Черемоський" видів, які віддають перевагу живленню суто рослинним кормом.