The state’s attitude towards religious communities in a health crisis: pursuing toward new interpretative approaches? - Adelaide Madera (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Jako swego rodzaju przełom wybuch COVID-19 w 2020 r. głęboko zmienił nasze zwykłe wyobrażenie o życiu społecznym. Taki bezprecedensowy stan zagrożenia zdrowia stanowi również poważne wyzwanie w zakresie podstawowych praw i wolności, będąc testem radzenia sobie w skrajnych warunkach dla nowoczesnych konstytucyjnych systemów pluralistycznych. Ożywił obawy dotyczące „wyjątkowej” roli religii w postsekularnych społeczeństwach demokratycznych, ze szczególnym uwzględnieniem wolności religijnej. Celem tego artykułu jest zbadanie, poprzez analizę porównawczą, implikacji ery pandemii jako okazji do refleksji nad potrzebą ponownego przyjrzenia się roli organizacji religijnych w ramach sieci aktorów społecznych. Artykuł pokazuje, że współpraca między aktorami politycznymi i wspólnotami wyznaniowymi może przyczynić się do wdrożenia nowych sposobów wspólnego życia, w których wszyscy aktorzy społeczni promują wspólne zaangażowanie na rzecz wspólnych celów z myślą o budowaniu bardziej zrównoważonej przyszłości.