Opštekorisne funkcije šuma u normativno-planskim aktima i u praksi: primjer šuma na teritoriji Grada Banjaluke - Aleksandra-Anja Dragomirović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Ovim radom želimo dati osvrt na problematiku koja se tiče ostvarivanja opštekorisnih funkcija šuma (OKFŠ), kao segmenta savremenog i usvojenog principa višenamjenskog upravljanja šumama. Cilj nam je bio da analiziramo važeće normativne i planske akte koji se odnose na problematiku upravljanja šumama sa posebnim osvrtom na: višenamjensko šumarstvo, OKFŠ, zaštitu prirode, da utvrdimo kako se oni u konačnici sprovode u praksi upravljanja šumama, a sve na primjeru šuma na teritoriji Grada Banjaluke. Šume BL smo odabrali jer ih u našim uslovima vidimo kao idelan primjer za realizaciju višenamjenskog šumarstva, odnosno šume oko samog grada vidimo kao dobar poligon za realizaciju ciljeva gazdovanja šumama koji prevazilaze trenutno dominantno zastupljen privredni cilj (moguće je na malom prostoru ostvarivanje seta funkcija), sa posebnim naglaskom na, kako zaštitni, tako i socijalni aspekt OKFŠ (rekreacija, edukacija, povećanje kvaliteta života urbanog stanovništva i sl.). Rezultati istraživanja ukazuju da postoji solidna osnova unutar normativnih i planskih akata, ali da se na polju realizacije istih do danas uradilo veoma malo. Na kraju rada su definisane kratke smjernice za poboljšanje stanja u okvirima predmetne problematike.