بررسی اثر مقادیر مختلف کود پلت‌شده دامی و اوره و ریزمغذی‌ها بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد روغن گیاه دارویی کدوی پوست کاغذی (Cucurbita pepo var. styriaca) - احمد رضا دهقانی تفتی; ایرج اله دادی; فرزاد نجفی; محمد حسین کیانمهر (تولید گیاهان زراعی)
کدوی پوست کاغذی یکی از مهمترین گیاهان دارویی بوده که به علت کیفیت بالای روغن، علاوه بر مصارف خوراکی جنبه درمانی نیز دارد. به منظور بررسی اثرات کاربرد سطوح مختلف کود پلت شده دامی و اوره و نیز ریزمغذی ها بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد روغن این گیاه در آزمایشی بصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای مورد مطالعه شامل چهار سطح کود پلت شده دامی و اوره (150 کیلوگرم اوره، 50 کیلوگرم اوره+5/3 تن کود دامی، 100 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی، 150 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی) به عنوان فاکتور اصلی و سه سطح کاربرد ریزمغذیها (1 درهزار، 2 درهزار و 3 درهزار شامل عناصر: آهن (Fe)، روی (Zn)، منگنز (Mn) از منبع کلات و بر(B) از منبع اسید بوریک) به‌عنوان فاکتور فرعی بودند. اثر سطوح مختلف فاکتور اصلی بر صفات طول بوته، تعداد ساقه فرعی، تعداد گل ماده، درصد و عملکرد روغن بسیار معنی داربود (p0/01). مقایسه میانگین نتایج نشان داد در تیمار150 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی بیشترین عملکرد روغن (8/481 کیلوگرم در هکتار) در این تیمار حاصل شد. کاربرد 2 در هزار ریزمغذیها بیشترین تعداد گل ماده (14/5 عدد)، درصد روغن (5/46 درصد) و عملکرد روغن (6/431 کیلوگرم در هکتار) را حاصل کرد. در مجموع نتایج این بررسی نشان داد که میتوان کاربرد 150 کیلوگرم اوره+5/1 تن کود دامی و 2 در هزار ریزمغذیها را برای دستیابی به بهترین عملکرد روغن در این گیاه دارویی توصیه نمود.