Екологічні аспекти інноваційних технологій в умовах кризових явищ в Україні - Олена Золотько (Challenges and Issues of Modern Science)
Вивчено екологічний аспект законодавчої бази для організації та впровадження інноваційної діяльності в Україні. Екологічні інновації є окремим сегментом загального ринку інновацій. Інтерес до впровадження екологічних інновацій демонструє занепокоєння суспільства станом екологічних проблем. Метою роботи є вивчення динаміки впровадження інноваційних технологій в останні роки, їх екологічних аспектів та впливу кризових явищ в Україні на них. Методами дослідження є аналіз статистичних даних щодо інноваційної діяльності промислових підприємств, поданих у матеріалах Державної служби статистики України та її регіональних органів. Основні результати дослідження такі. Проведено аналіз визначення поняття «екологічна інновація» – це сукупність прогресивних технічних та технологічних змін у виробництві, що сприяють переходу до нових екологічних технологій. Метою впровадження екологічних інновацій є зменшення використання природних ресурсів, підвищення рівня екологічної безпеки та мінімізація негативного впливу на довкілля. Врахування екологічного аспекту сприяє розвитку економіки замкненого циклу. У Дніпропетровській області сформовано потужний виробничий та науково-технічний потенціал, який позитивно впливає на можливість здійснення інноваційної діяльності. Незважаючи на це, лише 12,5% підприємств займаються такою діяльністю. Це переважно підприємства металургійної, машинобудівної та харчової промисловості. При аналізі напрямків інновацій можна побачити, що екологічний аспект не виділено в реалізованих нових технологічних процесах та виробництвах. Кризові процеси в Україні, які вплинули на динаміку інноваційної діяльності в Україні та її регіонах за останні 5 років, були пандемія COVID-19 та агресія Росії. Опитування показали, що в сучасних умовах впровадження інновацій, у тому числі екологічних, не є актуальним для третини підприємств, а значна частина підприємств зменшила витрати на інноваційну діяльність під час війни. Вивчено, що кризові явища в Україні по-різному впливають на інтерес підприємств до здійснення інноваційної діяльності. Наявність економічної кризи та складна політична ситуація значно знижують витрати на інновації, тоді як соціальні фактори не суттєво впливають на впровадження інноваційних продуктів, технологій та послуг.