Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde uygulamalı mühendislik deneyimi modeli ve öğrenciler üzerindeki etkileri - Gültekin Çağıl; Merve Cengiz Toklu (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Dünya’da ve Türkiye’de, üniversite-sanayi işbirliğikapsamında çeşitli işbirliği faaliyetleri sürdürülmektedir. Uygulamalı eğitimmodeli bu faaliyetlerin başında gelmektedir ve bu model üniversitelertarafından üretilen teorik bilginin gerçek dünya problemlerinde kullanılmasınıamaçlar. Bununla birlikte, uygulamalı eğitim programına katılan öğrencileringelecek kararı, özgüven, mesleki özyeterlilik ve kaygı gibi konularda olumlu bir şekilde ilerlemeleri beklenmektedir.Bu çalışmada, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafındangeliştirilen ve ilk uygulaması Endüstri Mühendisliği bölümünde gerçekleştirilenUygulamalı Mühendislik Deneyimi Eğitimi (UMDE) programı açıklanmıştır. Aynızamanda, UMDE programına katılan ve katılmayan öğrenciler arasındaki farkistatistiksel olarak araştırılmıştır.Araştırma sonucunda UMDE programına katılan ve katılmayan öğrencilerarasında gelecek kararı, mesleki öz yeterlilik ve kaygı seviyelerindeistatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir.