Opasnost kao pretpostavka za određivanje privremene mjere : [prikaz presude] - Vesna Skorupan Wolff (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Iz upisnika brodova proizlazi da je predlagatelj osiguranja suvlasnik u jednoj polovini dijela broda O. Predlagatelj osiguranja predložio je da se privremenom mjerom osigura njegova nenovčana tražbina koja glasi na predaju broda u suposjed i na korištenje. Kako bi se odredilo zatraženo osiguranje, među ostalim potrebnim uvjetima, treba postojati opasnost od onemogućenja ostvarenja tražbine. Opasnost mora biti subjektivne prirode, što znači da predlagatelj osiguranja mora ukazati na konkretne dužnikove radnje (propuštanja) svjesno poduzete radi ugrožavanja namirenja predlagateljeve tražbine. One moraju stvarno ugrožavati buduće ostvarenje predlagateljeve tražbine, a sud mora utvrditi postojanje takvih dužnikovih radnji (propuštanja) i subjektivni odnos dužnika prema njima. To znači da se ne može smatrati kako je opasnost učinjena vjerojatnom, zbog same objektivno postojeće činjenice da protivnik osiguranja nije ispunio određenu tražbinu koja je među strankama sporna, ili nije vratio stvar ili samostalno koristi stvar čiji je suvlasnik ili slično. Činjenica kako protivnik osiguranja, kao jedan od suvlasnika broda koristi brod, ne mora sama za sebe značiti da će upravo zbog toga otežati ostvarivanje nenovčane tražbine drugih suvlasnika koja glasi na predaju te stvari. Ako protivnik osiguranja onemogućuje predlagatelju ostvarenje njegova prava iz suvlasništva nad brodom i poduzima konkretne subjektivne radnje usmjerene na ugrožavanje namirenja predlagateljeve nenovčane tražbine predaje broda u suposjed, tek tada su ispunjeni uvjeti za određivanje predloženog osiguranja.