RISCURILE LA ADRESA SECURITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA ŞI STRATEGIILE DE POLITICĂ EXTERNĂ ÎN CONDIŢIILE ACTUALE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Republica Moldova este situată în Europa de Sud-Est, iar poziția geografică, precum și diversitatea sa etnică reprezintă amenințări serioase pentru această țară mică multinațională, care a trebuit să facă față unor provocări geopolitice complexe după prăbușirea regimului comunist. În plus, politica externă „cu mai multe fețe”, oscilând constant între Vest și Est, a fost adesea caracterizată drept „ambiguă, inconsecventă și duală”. Prin urmare, nu a reușit să gestioneze dezechilibrele politice de-a lungul timpului. Totodată, fenomenul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost asociat istoric cu regimul politic fluctuant al țării. La etapa actuală noul context geopolitic internațional determină Republica Moldova să își revizuiască strategiile de politică externă. De asemenea, aceasta este nevoită să facă față riscurilor de ordin social, economic și politic care pot afecta securitatea națională a statului și bunăstarea geneală a cetățenilor, precum și să întreprindă măsurile necesare pentru a ține situația sub control. Cuvinte-cheie: riscuri și amenințări, strategii, politică externă, măsuri.