Asukaskehittäjien digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttö – poikkileikkaustutkimus eräältä Suomen hyvinvointialueelta - Marketta Niemelä; Elina Laukka; Susanna Martikainen (Finnish Journal of eHealth and eWelfare)
Digitalisaatio on keskeinen keino lisätä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuutta ja laatua hyvinvointialueilla. Digitaalisten palvelujen todellisesta käytöstä ja käyttökokemuksista tiedetään vasta vähän. Tutkimuksen kohteena oli keskisuuren hyvinvointialueen asukaskehittäjien sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelujen käyttö. Poikkileikkaustutkimuksessa hyödynnettiin sekundääriaineistoa, joka oli kerätty valinta- ja avoimia kysymyksiä sisältävällä verkkokyselylomakkeella. Kyselylinkki lähetettiin sähköpostitse kaikille hyvinvointialueen 310 asukaskehittäjälle. Kysely oli avoinna kaksi viikkoa elo-syyskuussa 2023. Vastausprosentti oli 30 % (n = 92). Määrällinen aineisto analysoitiin SPSS 27 -ohjelmistolla ja laadullisella temaattisella analyysimenetelmällä. Suurin osa (84 %) vastaajista oli käyttänyt sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluja ja 63 % oli asioinut digitaalisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Uusia digitaalisia palveluja, kuten chatia, chatbotteja ja etävastaanottoa, oli käyttänyt vain 4–13 % vastaajista. Neljäsosa (24 %) ilmoitti suosivansa puhelinta ottaessaan yhteyttä palveluihin uuden tarpeen vuoksi. Lähes puolet (45 %) vastaajista kaipasi helppokäyttöisempiä digipalveluja ja 24 % enemmän digipalveluja saataville. Digipalvelujen käyttämättömyyden pääasiallinen syy oli se, että palvelut eivät vastaa asiakkaan tarpeeseen (29 %). Vastaajan kokemat hyödyt digipalveluista olivat yhteydessä niiden käytön tiheyteen ja monipuolisuuteen. Väestötutkimuksiin verrattuna asukaskehittäjät olivat aktiivisia sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelujen käyttäjiä, vaikka uusia digipalveluja käytettiin harvoin. Tutkimuksen perusteella erityisesti digipalvelujen löydettävyyttä ja helppokäyttöisyyttä tulisi kehittää edelleen. Myös tietoisuutta digipalveluista tulisi lisätä. Arvon yhteisluonnin periaatteilla hyvinvointialueet voisivat saavuttaa parhaat hyödyt asukkaiden digitaalisista palveluista.