ДІАГНОСТИКА СФОРМОВАНОСТІ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ СТАРШОЇ ШКОЛИ - Олександр Миколайович Кривонос; Наталія Петрівна Бірук; Анастасія Олегівна Торгонська; Оксана Іванівна Яценко (Інформаційні технології і засоби навчання)
У статті обґрунтовано необхідність формування цифрової компетентності старшокласників та проаналізовано проблеми її формування в сучасному інформаційному просторі. Розглянуто нормативні документи державного рівня щодо забезпечення діяльності структур, які визначають рамку цифрової компетентності та блоки, що її наповнюють. Доведено, що сьогодення інформатизації освіти України потребує формування такої важливої складової професійної компетентності, як цифрова компетентність здобувачів освіти. Окреслено дефініції «цифрова компетентність», «цифрова грамотність» та їх взаємозв’язок у розрізі проведеного дослідження, акцентовано увагу на формуванні окреслених категорій в освітній сфері, зокрема в учнів старшої школи. Колектив авторів представив загальний аналіз засобів застосовуваних для визначення рівня сформованості цифрової компетентності та, зокрема, модифіковані засоби «цифрограм» і «колесо цифрової компетентності», ресурс Digital Competency, на основі яких побудовано власний тест для визначення рівня сформованості досліджуваної компетентності в учнів 10-11 класів трьох ліцеїв Житомирщини. Для врахування супутніх факторів, що сприяють більш ефективному формуванню цифрової компетентності, було проаналізовано такі показники: статевий розподіл учасників опитування, їх успішність, рівень контролю використання гаджетів із боку батьків, екранний час користування пристроями, рівень самооцінки сформованості окресленої компетентності та рівень обізнаності старшокласників щодо складників цифрової компетентності.