Izazovi političkih institucija Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji u periodu od 2018. do 2022. godine - Slavica Jović (Međunarodna politika)
U radu se analizira proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na period od 2018. do 2022. godine u oblasti političkih institucija čije se reforme zahtevaju kako bi Srbija ispunila Kopenhaške kriterijume. Analizom političkog aspekta Kopenhaških kriterijuma predstavljeno je stanje političkih institucija u Republici Srbiji. Narodna skupština, političke partije i nezavisni organi su institucija koje treba da obezbede funkcionisanje društva kao sistema, ispunjavajući zahteve građana uz spremnost na reformu i modernizaciju. Rad ima za cilj da predstavi neke od izazova sa kojima se ove institucije suočavaju i koji sprečavaju ili usporavaju reformu pravnog poretka Republike Srbije. Kroz analizu Izveštaja Evropske komisije, istraživanja javnog mnjenja o poverenju u institucije i izjave visokih evropskih i srpskih zvaničnika, rad će pokazati kakav je napredak Srbija učinila u prethodnom periodu, uzimajući u obzir funkcionisanje ovih institucija.