Diş protez laboratuvarları ortam havasındaki partikül madde kirliliğinin çalışan sağlığı yönünden değerlendirilmesi - Beyhan Pekey; Serap Arsal Yıldırım (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, Kocaeli’de seçilen 6 farklı diş protez laboratuvarında, diş protezi üretimi sürecinde ortayaçıkan partrikül maddeye bağlı, çalışma ortam havasının kirlilik düzeyinin ve bu kirliliğin hangi sağlıkşikayetlerine neden olabileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Diş protez laboratuvarlarında işlem yapılanünitelerde en yaygın hangi boyut aralığındaki partiküllerin görüldüğü ve bu partikül boyutlarıylaçalışanların sağlık şikayetleri arasında bir ilgi olup olmadığı çalışılmıştır. Bu amaçla çalışma kapsamındakitüm diş protez laboratuvarlarından en az 3’er örnek alınarak partikül madde örneklemelerigerçekleştirilmiştir. Örnekler 5 aşamalı Sioutas sıralı örnekleyiciler kullanılarak toplanmış, gravimetrikölçümlerden elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. En düşük PM2,5 konsantrasyonu, havalandırmasistemi en iyi olan diş protez laboratuvarında tespit edilmiştir. PM2,5 düzeyi ile çalışanların hırıltılı solunumve gözde kaşıntı şikayetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür.