ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ANNE BABA TUTUMLARININ VE REHBERLİK İHTİYAÇLARININ MESLEKİ KARAR VERME ZORLUKLARINI YORDAMASI - Şahin Kesici (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim öğrencilerinin anne baba tutumlarıve rehberlik ihtiyaçlarının mesleki karar verme zorluklarının önemli bir yordayıcısıolup olmadığınısaptamaktır. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubunu 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Selçuklu, Meram ve Karatay İlçeleri’ne bağlıortaöğretim Okuluna devam eden 9.10. ve 11. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracıolarak “Mesleki Karar Verme ZorluklarıÖlçeği”, “Ana-Baba Tutumu Envanteri” ve “Rehberlik İhtiyacınıBelirleme Formu” kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesinde Pearson korelasyon katsayısıve stepwise regresyon analizi yöntemi kullanılmıştır. Ortaöğretim öğrencilerinin kişisel rehberlik ihtiyacıve mesleki rehberlik ihtiyacımesleki karar verme zorluklarının önemli bir yordayıcısıolarak bulunmuştur. Kişisel rehberlik ihtiyacı, mesleki karar verme zorluklarına ilişkin varyansın %13,9’unu açıklamaktadır. Kişisel rehberlik ve mesleki rehberlik ihtiyacı, mesleki karar verme zorluklarına ilişkin varyansın %15,5’ini açıklamaktadır.