TÜRKİYE’DE PARA TALEBİ FONKSİYONU: BİR ARDL YAKLAŞIMI - Melih Özçalık (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada para talebinin belirleyicilerinden döviz kuru, faiz oranı ve GSYİH ile ilişkisi araştırılmıştır. 1995 ve 2013 yılları arasında M2 para talebi ve diğer makro ekonomik değişkenlerden faydalanılmıştır. ARDL yaklaşımı kısa ve uzun dönem ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre kısa ve uzun dönemde M2 para talebi faiz oranı ve GSYİH ile ilişkilidir. CUSUM ve CUSUM-Q testlerine göre M2 para talebinin ilk testte uzun ve kısa dönem olarak istikrarlı, ikinci test ise yine aynı dönemler için istikrarlı olmadığını göstermektedir.