ÖĞRENCİLERİN ÖZGÜVEN SEVİYELERİ İLE MESLEKİ BAŞARI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA UYGULAMA - İlkay Noyan Yalman; Kürşad Özkaynar (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Kendisinegüven duyan kişilerin hem eğitim hem de iş hayatlarında başarılı olduklarıgenel kabul gören bir görüştür. Bu konu özellikle meslek hayatına hazırlanan vepiyasada ara eleman olarak istihdam edilecek meslek yüksekokulu öğrencilerindedaha da önem kazanmaktadır. Bu çalışmada da Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin kendilerinegüven duydukları konuların belirlenmesi ve özgüven seviyelerinin ölçülmesi,özgüven seviyesi farklı olan öğrencilerin, başarı düzeyleri arasında anlamlıbir farklılığın olup olmadığı incelenecektir. Meslek Yüksekokulu öğrencilerininara eleman olarak çalışma hayatına hızlı giriş yapma olasılıkları, eldeedilecek bulguların hayata geçirebilir olması, benzer çalışmaların azlığı,araştırmayı önemli kılmaktadır. Çalışmanınamacı, özgüven seviyeleri arasındaki farklılığın başarıya olan etkisini ölçmek,şayet anlamlı bir farklılık elde edilirse, yüksekokullardaki ders içeriklerini,eğitim-öğretim faaliyetlerini, sosyal aktiviteleri incelemek, öğrencilerinözgüven seviyelerini artırıcı önerilerde bulunmaktır. Çalışmanın tekniği, nicelyöntem kullanılması şeklinde gerçekleşmiştir.Nicel teknik olarak, toplam öğrenci sayısına göre belirlenecek örneklemeüzerinde anket metodu uygulanmış, anket formunda Piers ve Harris Özgüven Ölçeği(1964) – (Türkçe uyarlama Öner, 1996) kullanılmıştır. Veriler, alt bileşenleribelirlemek için faktör analizi, farklılıkları incelemek için Ki-Kare Analizi,ilişkinin var olup olmadığına bakmak için korelasyon analizi, ilişki varsa yönüve gücüne bakmak için regresyon analizi gibi istatistiki analiz yöntemleri iletestlere tabi tutulmuştur.