GEÇİŞ EKONOMİLERİNDE HÜKÜMET ETKİNLİĞİ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE EKONOMİK REFAH ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ - Mahmut Ünsal Şaşmaz (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Hükümetetkinliği, karar alma sürecinde önemli bir faktördür ve ülkeleri ekonomik,sosyal, kültürel, siyasi vb. birçok alanda etkileyebilmektedir. Hükümetetkinliğinin iyi olduğu bir ülkede, karar alma süreci daha objektif ve hızlıbir şekilde işleyebilecek ve ülkenin gelişmişliği ile refahı üzerinde roloynayabilecektir. Karar alma sürecinin yasal ve etkin şekilde işlemesi, hukuksisteminin gelişmiş düzeyde olması, hukukun üstünlüğü gibi birçok faktörekonomik büyüme dinamikleri açısından ülkelerin refah düzeyi doğrudanetkilemektedir. Bu çalışmada, Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) nedenselliktestinden yararlanılarak 29 geçiş ekonomisinde 2007-2017 döneminde hükümetetkinliği, hukukun üstünlüğü ile ekonomik refah arasındaki ilişkiaraştırılmıştır. Çalışma sonucunda, hükümet etkinliği ve hukukun üstünlüğü ileekonomik refah arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.