TARİHTEN GÜNÜMÜZE MÜNİH’TEKİTÜRKLER VE BAZI TÜRK ESERLERİ - Mustafa Yıldırım (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Türklerin Anadolu’ya gelmesinden itibaren, HaçlıSeferleri bütün Avrupa’nın iştiraki ile düzenleniyor ve bu seferleri de harekete geçiren, temelde Kilise oluyordu. İşte o günlerden itibaren Almanlar Türklere karşımücadele etmeye başlamış, özellikle OsmanlıDevleti, Fatih Sultan Mehmet’le birlikte İstanbul’u fethedince, Avrupa devletlerinde tam bir telaşbaşlamıştır. Kanunî Sultan Süleyman’la birlikte Viyana kapılarızorlanmış; bu sırada tam anlamıyla TürkAlman savaşlarıbaşlamıştır. Defalarca mağlup olan Almanlar, nihayet II. Viyana Kuşatmasıneticesinde, 5000 civarında Omsalıesiri ve birtakım ganimetlerle Bavyera’ya götürmüşlerdir. II. Dünya Savaşı’nda ise Kafkasya ve Türkistan Türklerini Almanya’ya götürerek çeşitli kamplara yerleştirmişlerdir. Şimdi ise, Almanya’da yaşayan soydaşlarımız üzerinde çok sistemli çalışmalar yapmaktadırlar. Münih ve çevresinde tespit ettiğimiz, tarihten günümüze kadar,gerek insan unsuru gerekse sanat eserlerimiz, bilim dünyasına sunulmuşve ilgililerin daha kapsamlıaraştırmalarına imkan hazırlanmıştır.