İkinci Meşrutiyet Döneminden Unutulmuş Bir Hanım Yazar: Naime Nimet SEYFİ - Yasemin Daşcıoğlu (Skad)
Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’nda modernleşme ve reform süreci başladığı kabul edilir. Bu dönemde toplumun çeşitli kesimlerinde eşitlik ve özgürlük talepleri ortaya çıkar. Kadınların statülerinde de bu süreçte değişimler gözlemlenir. II. Meşrutiyet’in ilanıyla beraber, kadınlar toplum içindeki rollerini sorgulamaya başlamışlardır. Önceki döneme kıyasla, kadınlar daha aktif bir şekilde basın, dernekler ve konferanslar aracılığıyla taleplerini dile getirme fırsatı bulmuşlardır.Osmanlı Devleti’nin, Tanzimat’ın ilanıyla beraber başlayan modernleşme sürecinde yaşadığı değişimler, II. Abdülhamid döneminde de devam etmiştir. Bu modernleşme, sadece siyasi olarak değil, toplumun sosyal açıdan yeniden yapılanmasında da belirleyici bir rol oynamıştır. Bunun bir neticesi olarak, modernleşme sürecinde gazete ve dergilerde yazan kadın yazarlar, kendilerini ifade etme ortamı bulmuşlardır.Gazete ve dergiler, Batılı ülkelerdeki kadınların modern hayata adapte olma çabalarını, Osmanlı kadınlarına örnek olarak göstermeye başlamıştır. Sayıları giderek artan kadın dergi ve gazetelerinde yazılar yazan kadın yazarlardan biri olan Naime Nimet Seyfi’nin, dönemin sorunlarına değindiği yazılarını tespit ederek, latinize ettik ve yazının sonunda verdik.