Dijagrami interakcije za armiranobetonski šuplji kružni poprečni presjek - Željko Smolčić; Ksenija Blašković (Zbornik Radova)
Opisan je postupak izrade dijagrama interakcije za armiranobetonske šuplje kružne poprečne presjeke prema normi HRN EN 1992-1-1. Zbog uvođenja novih razreda čvrstoće betona s nešto drugačijim parametrima proračunskog dijagrama naprezanje-relativna deformacija, dolazi do potrebe izrade novih dijagrama interakcije. Proveden je postupak proračuna temeljem kojeg su izrađeni dijagrami interakcije za šuplji kružni poprečni presjek za razrede betona od C12/15 do C50/60. Primjenom dobivenih dijagrama interakcije pojednostavljuje se postupak dimenzioniranja armiranobetonskih šupljih kružnih poprečnih presjeka.