Safiyuddîn el-Hillî’nin Artûkiyyât Şiirleri - Halil Akçay (International Journal of Mardin Studies (IJMS))
Bu çalışmada 700/1300 yılında divan kâtibi olarak Mardin’e yerleşen Safiyyuddîn el-Hillî’nin Artûkiyyât olarak bilinen şiirleri ele alınmıştır. Onun Artuklu hükümdarı el-Meliku’l-Mansûr Necmeddin Gazi için yazdığı bu tür şiirleri, beyti, başlanan harfle bitirme sanatı olan mahbûketu’t-tarafeyn özelliğine sahiptir. Bu sanatsal özelliğinin yanında Mardin’in o dönemki sosyokültürel bir takım ipuçlarını da barındırması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada Mardin’in Artuklular döneminde edebî ve kültürel durumu ile dönemin önemli saray şairi ve kâtibi olan Safiyyuddîn el-Hillî’nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilecek, şiirlerinde Mardin’i ele alma durumu ortaya konacaktır. Şairin 29 kasideden meydana gelen Artûkiyyât şiirleri ise çalışmanın asıl konusunu teşkil edip şekil ve muhteva açısından incelenecektir.