بررسی اثر سناریوهای مختلف ارتعاش دست-بازو بر روی پاسخ عروقی دست - محسن علی آبادی; سید حجت موسوی کردمیری; رستم گلمحمدی; ماسیمو بوونزی; مریم فرهادیان (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: استفاده‌ی روزافزون از تجهیزات مرتعش دستی برای کارهای مختلف ساخت و سازهای ساختمانی، شاغلین این صنعت را در معرض ارتعاش دست- بازو قرار داده است. مطالعه‌ی حاضر به بررسی تأثیر شتاب و فرکانس ارتعاش دست- بازو بر پاسخ‌ عروقی دست در شاغلین صنعت ساختمان‌سازی می‌پردازد.روش‌ها: مطالعه‌ی حاضر بر روی 4۰ نفر از شاغلین صنعت ساختمانی در فاز آزمایشگاهی انجام شد. با استفاده از دستگاه شبیه‌ساز ارتعاش دست- بازو شرکت‌کنندگان مطالعه در مواجهه با ارتعاش دست- بازو در 4 سناریوی مختلف شامل: (Hz125)  rms m/s25، (Hz63)  rms m/s25، (Hz31/5) rms m/s25 و (Hz31/5) rms m/s210، قرار گرفتند. قبل و بعد از هر سناریو، پاسخ عروقی دست جهت تشخیص میزان انسداد عروقی با استفاده از دستگاه نکسوس-4 به همراه سنسور BVP مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت..یافته‌ها: میزان جریان خون نسبی انگشت دست در تمامی سناریوهای مواجهه با ارتعاش دست- باز و کاهش معنی‌داری یافته است. اختلاف میانگین جریان خون نسبی انگشت دست در مواجهه با ارتعاش دست- بازو (Hz31/5) rms m/s210 بیشتر از سناریوهای دیگر بود. بررسی سناریوها با شتاب ارتعاش یکسان rms m/s25 و فرکانس‌های مختلف 31/5، 63 و 125 هرتز نشان داد که با افزایش فرکانس، میزان جریان خون نسبی بیشتر کاهش یافته است.نتیجه‌گیری: فرکانس مواجهه با ارتعاش دست- بازو همانند شتاب مواجهه یافته در ایجاد عوارض عروقی از اهمیت بسیاری برخوردار است. هر چقدر میزان فرکانس بیشتر باشد، عوارض عروقی در انگشتان دست بیشتر می‌گردد.