TÜRK TİCARET KANUNU BAKIMINDAN DENİZ YOLUYLA YOLCU TAŞIMA SÖZLEŞMELERİNDE YOLCUNUN BAGAJ HAKKINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ VE TAŞIYANIN HAPİS HAKKI - Tekincan Akif Karaarslan (Karatekin Hukuk Dergisi)
Deniz Ticareti Hukukunda gemilerin genellikle yük taşımak için kullanılsa da bir kısmı da yolcu taşıma sözleşmelerinin ifası için tahsis edilmişlerdir. Yolcu taşıma sözleşmeleri ise öğretide taşıyanın yolcuyu ve bagajını sağ salim varma limanına götürmesine karşılık yolcunun da bu taşıma için ücret ödediği akitler olarak tanımlanmışlardır. Kanun koyucu TTK md. 1247 vd. hükümlerinde yolcu taşıma sözleşmesi hükümlerini düzenlemiş burada yolcunun bagajının taşınmasına karşılık ona birtakım yükümlülükler düzenlemiştir. Çalışmada ise yolcunun bagaj için ücret ödeme borcu ve bagaj hakkında doğru bilgi verme yükümlülüğü ele alınmış ayrıca TTK md. 1254/I’de taşıyanın yolcunun bagajı üzerindeki hapis hakkı hükmünün uygulanabilir olup olmadığı uygulanabilirse de hangi şartlarda uygulanabileceği ele alınmıştır.