ANTİK DÖNEM MEZAR STELLERİ ÜZERİNDE BETİMLENEN SİMETRİK KARİNALI TİCARET GEMİLERİ / ANTIQUE AGE SYMMETRICAL BOTTOM OF THE TRADE SHIPS DESCRIBED AS ORNAMENT ON THE TOMB STONES - Erdoğan ASLAN (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Antik dönem mezar stelleri üzerinde betimlenen simetrik karinalı ticaret gemileri adlı bu çalışmada, mezar stelleri üzerindeki gemi betimlemelerinin, hem mezar sahibinin mesleği ile ilişkisi hem de stel üzerine işlenen gemi betimlemesinin tipolojisi ve gelişimi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öyle ki mezar stelleri üzerinde bulunan gemilerin mezar sahibinin mesleği ile ilişkilendirilmesine yönelik olarak çalışmamızda yer alan yazıtlı stellerden bir tanesinin üzerinde “Mutlu bir şekilde 70 yıl yaşayan Phoibianos oğlu Nikomedialı denizci Koryntos selam eder” yazısı mezar sahibinin denizci olduğunu göstermekte ve geniş bir dağılım alanı olan diğer stellerdeki betimlemelerde de gemi motifinin seçilmesi aynı amaca yönelik olduğunu göstermektedir.