Significado de la beatificación de los mártires del siglo XX en España en el Año de la Fe - Jaume Pujol Balcells (Polonia Sacra)
Beatyfikacja męczenników hiszpańskich, która miała miejsce 13 października 2013 roku, w Roku Wiary, była wydarzeniem obejmującym największą dotychczas liczbę męczenników wyniesionych jednorazowo do chwały ołtarzy. Bez trudu można dostrzec jej związek ze świadectwem męczenników trzeciego wieku. Wszyscy oni oddali życie ze względu na Chrystusa. Przebaczyli swoim mordercom. Ich chwała jest głoszeniem pojednania i lekcją dla wszystkich chrześcijan. Odwaga męczenników nie była ich zasługą, ale łaską daną im przez Chrystusa. Ich męczeństwo ujawnia ich zjednoczenie z Chrystusem, Bogiem Ojcem i Duchem Świętym i niesie budujące orędzie dla współczesnych chrześcijan.