Rola Poznania jako ośrodka metropolitalnego i jego powiązania w województwie wielkopolskim - Radosław Bul; Tomasz Kaczmarek (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
W artykule przedstawiono istotę relacji Poznania jako ośrodka metropolitalnego z otoczeniem regionalnym w kontekście procesów absorpcji i dyfuzji. Przedmiotem badań jest pozycja społeczno-gospodarcza Poznania i jego obszaru metropolitalnego w województwie wielkopolskim. Analiza powiązań przestrzenno-funkcjonalnych dotyczy zasadniczo relacji Poznań–region i sprowadza się do powiązań transportowych, przepływów siły roboczej oraz zasięgu oddziaływania szkół wyższych. W konkluzji stwierdzono, że procesowi metropolizacji powinna towarzyszyć poprawa systemu transportowego oraz dyfuzja funkcji metropolitalnych do ośrodków subregionalnych. W tym celu wskazuje się na konieczne działania strategiczne samorządu regionalnego, zwiększające spójność i współpracę terytorialną w regionie.