İslam Öncesi Mekke’de İki Hristiyan Osman b. el-Huveyris ve Varaka b. Nevfel (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Cahiliye olarak isimlendirilen İslam öncesi dönemde, Mekke topraklarında yaygın olan putperestlik inancının yanı sıra şirkten uzak duran ve tek tanrı inancına sahip kişilerin var olduğu siyer/tarih kitaplarında yer alan rivayetlerden anlaşılmaktadır. Genel olarak hanîf diye isimlendirilen bu kişilerden Osman b. el-Huveyris ve Varaka b. Nevfel’in Hristiyan oldukları zikredilir. Merhum Muhammed Hamidullah bu makalesinde bu iki ismin Hristiyanlığı benimseme sürecinde yaşanılan olayları, İbn Habîb’in el-Münemmak fî ahbâri Kureyş isimli eserini referans alarak ortaya koymaktadır.