ARISTOTELES’IN İKI BARBARA SORUNU ÜZERINE - Murat Kelikli (Felsefe Dünyası)
Aristoteles mantığının belki de en tartışmalı kısmını kipli öncüllerle elde edilecek çıkarımlaroluşturur. Aristoteles’in bilgi kuramı açısından zorunlu öncüllerle elde edilecekçıkarımların nasıl elde edileceği önem arz etmesine rağmen, karışık öncüllerle de zorunlubir çıkarım elde edilebilir mi sorusunu da incelemeyi ihmal etmemiştir. Aristoteles’inbilmek için nedene ulaşmamız gerektiğini ve bu bilgininde orta terime zorunlu öncüllerlebağlanması gerektiğini, elde edilmesi gerekli tek formun Barbara-LLL formu olduğunuifade eder. Ancak Barbara-LXL şeklinde kurulacak bir kıyasında geçerli olacağını, bununlabirlikte Barbara-XLL şeklindeki bir kıyasın ise geçersiz olacağını da belirtmektedir. Bu ikiBarbara formunun geçerliliklerinin bilgi kuramı açısından ciddi bir önemi olmamasınarağmen halefi Theophrastus tarafından başlatılan tartışmalar büyüyerek günümüze değinsürmüştür. Çalışmamızda günümüze kadar olan tartışmaların bir kısmını belirli özelliklerdâhilinde inceleyecek ve bu yorumlar hakkındaki görüşlerimizi aktaracağım. Amacımsorunun tarihi süreçte nasıl bir gelişim gösterdiğini aktararak, çözüm bulma çalışmalarınınberaberinde hangi sorunları da getirdiğini göstermektir. Nihayetinde, Aristoteles’inkipli önerme tanımını açıklamak ve Aristoteles’in iki Barbara hakkındaki kanıtlarını teyitetmek istiyorum.