Şeriyye Sicillerine Göre Hicri 1137 (1724-25) Yılı İstanbul'unda Osmanlı Konutu / Menzili - Hüseyin Ertuğ (Akademik İncelemeler Dergisi)
Konut (menzil) insan yaşamındaki barınma ihtiyacının karşılanmasını sağlamaya yönelik en temel ihtiyaçlardan biridir. Konut tarzları ve tarihsel süreç içerisinde meydana gelen yapısal değişiklikler bir kültürün yaşama bakışının hikâyesini de ifade eder.Osmanlı dönemi söz konusu olduğunda özellikle sanat tarihi ve mimarlık çalışmalarında yeterince çalışma olmakla birlikte, bugün artık mevcut olmayan konutlar ve onları oluşturan ana bölümlerin tarihsel alandaki örneklerinin nicelik ve nitelikleri hakkında daha az bilgi mevcuttur. Şeriyye sicillerindeki mülk satışlarıyla alakalı hüccetlerde yer alan konut tasvirleri eksik olan bilgileri kısmen tamamlamaktadır. Bu sebeple 1724-1725 yılında İstanbul Suriçi ile Eyüp ve Hasköy bölgeleri çalışmanın merkezi olmuş ve kaynak olarak üç sicilde (İstanbul Şeriyye Sicilleri: 2/135, 7/124, 7/125) yer alan mülk satışları kullanılmıştır. Sonuç olarak incelenen dönemdeki Osmanlı konutu ile sanat tarihçilerinin tarihsel konut tipolojileri ilişkisi ortaya konulabilmiştir.