(untitled) - Yavuz Akbulut (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma, yeni İngilizce öğretmenlerinin öncelikli kaygılarınıincelemekte, uygulama sırasında lisans düzeyinde öğrendikleri kuramlardan sapıp sapmadıklarınıaraştırmakta ve gerçek sınıf ortamının gereklerini yerine getirirken yaşadıklarıkuram ve uygulama arasındaki farklılıklarıaçıklamanın çeşitli yollarınıaramaktadır. Johnson 1992 tarafından geliştirilen kanıenvanterinin Likert ölçeğe göre adapte edilmesi ile nicel veriler, yarıyapılandırılmışgörüşmelerle nitel veriler toplanmıştır. 13 İngilizce öğretmeninden toplanan verilerle yapılan çoklu varyans analizi MANOVA sonucunda Johnson 1992 tarafından dile getirilen işlev temelli yargıların beceri temelli yargılardan çok daha fazla tercih edildiği görülmüştür. Nicel çözümlemelerin ardından öğretmenlerin kaygılarınıdaha iyi anlamak amacıyla görüşmeler yapılmıştır. Nitel veriler, önceki çalışmalarıdesteklemiş, düşünüşve uygulama arasında farklılık olduğunu göstermiş, yeni öğretmenlerin birincil kaygılarının öğrencilerin anlamlıetkinliklerle yönlendirilmesi yerine sınıf yönetimi, ideal disiplinin sağlanması, ders içeriğinin zamanında tamamlanmasıve sınavlara hazırlanmak olduğunu göstermiştir. Çalışmada betimlenen durum için olasıaçıklamalara yer verilmiştir.