Editörden - Tolga Çakmak (Türk Kütüphaneciliği)
Değerli Okuyucularımız,Türk Kütüphaneciliği dergisi editör kurulu olarak Dergimizin 2023 yılındaki ilk sayısını sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Bu sayımızı hepimizi etkileyen kayıpların ve deprem felaketinin yaşandığı bir dönemde hazırladık. Yılın hemen başında Türk Kütüphaneciler Derneği’nde uzun süredir yönetim kurulunda görev yapan Emre Hasan Akbayrak’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadık. Ardından da ülkemizi derinden sarsan deprem felaketiyle karşılaştık. Sayısı on binlerle ifade edilen vefatların ve enkazlarda yaşanan acının üzüntüsünü derinden hissettik. Birçok yaşam mücadelesini gözlerimiz dolarak, yutkunarak izledik. Bu yüksek vicdan döneminde hemen hepimiz orada olmak, bir işe yaramak, bir işe yaradığımızı hissetmek istedik. Bu dönemde birlik olmanın yanı sıra deprem bölgesinde verilen gezici kütüphane hizmetlerine ve çocuklara yönelik olarak düzenlenen etkinliklere, bir başka ifadeyle kütüphanelerin toplum içerisindeki rollerine de tanık olduk. Adıyaman’da, Gaziantep’te ve Hatay’da görev yapan çok değerli meslektaşlarımızı kaybettik. Hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve camiamıza baş sağlığı diliyoruz.Değerli Okuyucularımız, Dergimizin bu sayısını hazırlarken aynı zamanda ekibimizi de uygulamada görev yapan çok değerli arkadaşlarımızla güçlendirdik. Bu dönemde Bartın Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığından Ülkü Özgüven editör yardımcısı olarak aramıza katıldı. Dergimizin sekreteryasında TED Üniversitesi Ayşe Ilıcak Kütüphanesinden Sebahat Keçici, son okuma süreçlerinde ise Konya İl Halk Kütüphanesinden Esma Bağcı görev yapmaya başladı. Dergimizin 37. cildinin ilk sayısı olan bu sayımızda hakemli makaleler bölümünde üç değerli makale bulunmaktadır. Bu makalelerden ilki “Elektronik Belge Yönetim Sistemleri ve Kullanılabilirlik” başlığını taşıyor. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinde kullanılan elektronik belge yönetimi sisteminin kullanılabilirlik açısından incelenmesini içeren çalışma aynı zamanda bir doktora tezinden üretilmiştir. Dergimizde hakemli makale türünde yayımlanan ikinci makale ise çocuk edebiyatı ve dijital bir uygulama içeriğinde sunulan koleksiyonun değerlendirmesine odaklanmaktadır. “Çocuklar için Bir E-Kitap Uygulaması: TRT Çocuk Kitaplık” başlıklı makalede TRT Çocuk Kitaplık uygulamasındaki 3-5 yaş aralığındaki çocuklara yönelik olarak sunulan 172 etkileşimli e-kitap bir kontrol listesi aracılığıyla değerlendirilmektedir. Hakemli makaleler bölümündeki üçüncü araştırma makalesi ise yaşam becerileri çerçevesinde çocuk kütüphanelerinin işlevlerine değinmektedir. “Çocuk Kütüphanelerinde Yaşam Becerileri Geliştirmek: Bir Kütüphane Programı Modeli” başlıklı bu makalede literatürde yapılmış çalışmalardan, iyi uygulama örneklerinden ve uzman görüşlerinden hareketle geliştirilen ve çocuklara yaşam becerileri kazandırmaya yönelik çeşitli aktiviteleri içeren bir eğitim programı sunulmaktadır. Bu makale de yapılmakta olan bir doktora tezine dayanmaktadır. Hakemli makalelerin ardından Dergimizin bu sayısında bulunan bir diğer bölüm ise Tanıtım ve Değerlendirme’dir. Bu bölümde iki kitaba yönelik değerlendirmeler sunulmaktadır. Bu değerlendirmelerden ilki 2014 yılında yayımlanmış olan “Customer-based Collection Development: An Overview” başlıklı kitapla ilgilidir. Dergimizdeki ikinci kitap değerlendirmesinde ise 2021 yılında yayımlanmış olan “İlahiyat Araştırmalarında Veri Taraması: Veri Tabanları - Kütüphaneler - Atıf Dizinleri” başlıklı kitabın içeriği bilgi ve belge yönetimi alanı bakış açısıyla incelenmektedir.Bu yıl 59. Kütüphane Haftası, 27 Mart-2 Nisan 2023 tarihleri arasında birçok etkinlikle kutlanıyor. Dergimizin bu sayısında Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal tarafından yapılan açılış konuşmasının metnine de yer verilmektedir.Genel bir değerlendirmeyle Dergimizin bu sayısı, elektronik belge yönetim sistemleri ve kullanılabilirlik, çocuklara yönelik bir uygulamada sunulan etkileşimli e-kitapların analizi ve çocuk kütüphanelerinin yaşam becerileri kazandırmaya yönelik işlevleriyle ilgili eğitim programı oluşturma konularını ele alan hakemli makalelerden ve iki farklı kitabın içeriğine ilişkin değerlendirmelerden oluşmaktadır. Bu sayımızın ortaya çıkmasına katkı sağlayan tüm yazarlarımıza, çalışmaların bilimsel değerlendirme sürecinde yer alarak yayın kalitemize katkı sağlayan tüm hakemlerimize ve çalışmaların gönderiminden son ürün aşamasına kadar tüm süreçleri büyük bir özveriyle yürüten editörlerimize, editör yardımcılarımıza, dil ve istatistik editörlerimize, sekreterya ile son okuma süreçlerinde görev alan arkadaşlarımıza teşekkür ederim.Verimli bir okuma deneyimi dileğiyle…