Dezavantajlı Öğrencilerin Fen Okuryazarlık Performanslarının Duyuşsal Özellikleriyle İlişkisinin İncelenmesi - Mehmet İkbal Yetişir; Kaan Batı; Mustafa Kahyaoğlu; Fırat Kıyas Birel (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada PISA 2015 kapsamında dezavantajlı öğrencilerin karakteristik özellikleri ile ilgili hangi değişkenlerin fen performanslarını anlamlı bir şekilde yordadığı incelenmiştir. Araştırma kapsamında PISA 2015 uygulamasından elde edilen Türkiye verileri kullanılmıştır. Araştırmada bağımlı değişken olarak PISA 2015 uygulamasında her bir öğrenci için hesaplanmış olan 10 farklı olası başarı puanı (plausible values), bağımsız değişken olarak ise öğrencilerin fen öğrenme motivasyonları, fen konularına ilgileri, fen öğrenmeye araçsal güdülenmeleri ve fen öz yeterliği değişkenleri seçilmiştir. Araştırma problemlerine cevap bulmak üzere yapılan Çoklu Regresyon analizi sonuçlarına göre, belirlenen duyuşsal özelliklerin öğrencilerin fen okuryazarlık performanslarını açıklama düzeyi dezavantajlı öğrencilerde % 6, dezavantajlı olmayan öğrencilerde ise % 11 olarak bulunmuştur.