Temporomandibular eklem iç düzensizliğinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, iş durumu ve medeni durum ile ilişkisinin incelenmesi - Ravza Eraslan; Kerem Kılıç (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı; temporomandibular eklem iç düzensizliği olan hastaların yaş, cinsiyet, medeni durum, iş durumu ve eğitim durumu gibi demografik bilgilerinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya dahil edilen hastalar Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne temporomandibular eklemindeki problemden dolayı başvuran kişiler arasından randomize olarak seçilmiştir. Hastalardan bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır. Çalışma toplamda 80 kişiyi kapsamaktadır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 13 – 61 yaşları arasındaki bireylerin yaş ortalamaları 26.90 ± 10.33’dür. Temporomandibular iç düzensizliği bulunan hastalar cinsiyet dağılımını açısından incelendiğinde, kadınlarda hastalığın erkeklere oranla istatistiksel olarak anlamlı ölçüde fazla görüldüğü tespit edilmiştir (p<0.001). Eğitim durumu ilişkisi incelendiğinde, üniversite mezunu olan bireylerin istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha fazla hastalığa yakalandığı saptanmıştır (p<0.001). Temporomandibular iç düzensizliğin herhangi bir işte çalışmayanlarda istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0.001). Medeni durum ilişkisi incelendiğinde, evli olmayan bireylerde hastalığın istatistiksel olarak anlamlı oranda fazla görüldüğü bulunmuştur (p<0.001).Sonuçlar: Araştırmadan elde edilen veriler incelendiğinde temporomandibular eklem iç düzensizliğinin kadınlarda erkeklere oranla (3.7/1) daha çok görüldüğü tespit edilmiştir. Yaş ortalamasının 26.90 ± 10.33 olması, temporomandibular eklem iç düzensizliğinin gençlerde daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Bu çalışmada evli olmayan, üniversite mezunu ve herhangi bir işte çalışmayan bireylerin hastalığa yakalanma oranı daha fazla bulunmuştur.