NIETZSCHE FELSEFESİNDE APOLLON-DIONYSOS ya da VARLIK-OLUŞ KARŞITLIĞI - Kasım Küçükalp (Felsefe Dünyası)
Nietzsche felsefesinde Apollon-Dionysos ya da Varlık-Oluş karşıtlığınaodaklanan bu çalışma Nietzsche’nin Batı metafiziği karşısında, oluşu, yaşamı,arzu ve içgüdüleri olumlayan felsefesinde söz konusu karşıtlığın ne tür içerimleresahip olduğunu serimleme amacı taşımaktadır. Buna göre Nietzsche’ninYunan mitolojisinden almış olduğu Apollon Varlığı ve genel olarak Sokratikrasyonalizmde somutlaşmış olan düşünme tarzını ifade ederken, Dionysos iseolanca yıkıcılığı ve herhangi bir rasyonalistik indirgemeye direnen karakteri ileoluş ve yaşamı karakterize etmektedir. Her ne kadar metafiziğe ait düşünce tarzlarınıneleştirisi bağlamında Apollonca olan karşısında büyük ölçüde Dionysosçuolana vurgu yapmış olsa da, Nietzsche’nin aslında karşıtlığın her iki yanınada kendi felsefesi bağlamında belli bir önem atfettiği söylenebilir. Bununla birlikteApollonca olanın tüm bir metafizik düşünce geleneği boyunca hâkimiyetikarşısında Nietzsche, kendi felsefesinin başlangıç evrelerinde uzlaştırma çabasıgüttüğü söz konusu karşıtlığı, geç dönem felsefesinde, Dionysosça olan lehindeolacak şekilde dionysosça bir hakikat anlayışı tesis etme kaygısı içerisinde elealmıştır.