KASNOSREDNJOVJEKOVNI GROB 195 IZ SKLOPA KATEDRALE SV. JAKOVA U UDBINI - RADOMIR JURIĆ (Senjski Zbornik)
Sustavna arheološka istraživanja katedralnog sklopa u Udbini, uz manje prekide, traju od 2000. godine do danas. U stolnici sv. Jakova Starijeg i njezinim dogradnjama istraženo je 405 grobova. iz kasnog srednjeg i ranog novog vijeka. Pokojnici su bili polagani u zidane grobnice, drvene ljesove, grobove s arhitekturom i izravno u zemlju. Pronađena je veoma vrijedna, sitna, arheološka građa među kojom prevladava nakit (naušnice i prstenje). Među brojnim grobovima izdvaja se grob 195 u kojem je bila pokopana odrasla ženska osoba. U grobu su pronađene dvije luksuzne srebrne naušnice s tri jednako velike jagode, među kojima se nalazi po jedan kotačić, zatim pozlaćeni srebreni prsten sa osmostraničnom krunom i željezna pređica s dva trna, Temeljem provedene analize nalazi u grobu 195 datirani su u drugu polovicu 14. i početak. 15. st.