Yeni Toplumsal Hareketler ve “Bir Araya Gelmenin Koreografisi” Bağlamında Video Aktivizm - Erdem Yedekci (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Kapitalist sistemde ortaya çıkan materyalist değerlerden post-materyalist değerlere doğru yöneliş, toplumsal hareketlerin amaç ve örgütlenme biçimlerinde de bir takım değişimler meydana getirmiştir. Bununla birlikte, tarihin hangi döneminde ortaya çıkmış olursa olsun, tüm toplumsal hareketler için olmazsa olmaz tek şey, medya araçlarının etkin kullanımıdır. Toplumsal hareket aktörlerinin bir araya gelmesinde kilit bir noktada bulunan medya araçları, kendi içlerindeki farklılaşmaya bağlı olarak, toplumsal hareketlerin örgütlenme biçimlerinde de bir takım dönüşümlere yol açmaktadır. Bugün dönemin koşullarına en uygun medya aracı olarak yeni medya, kendi çok katmanlı yapısına koşut biçimde farklı toplumsal arka plana ve beklentilere sahip bireylerin, toplumsal problemler karşısında birlikte hareket etmelerini mümkün kılmıştır. Bu çalışmada, videonun toplumsal hareketlerin sosyal medyada örgütlenme sürecindeki rolünün ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, söz konusu süreci “bir araya gelmenin koreografisi” biçiminde kavramsallaştıran Paolo Gerbaudo’nun kuramı üzerinden video aktivizm kavramı açıklanarak videonun insanları ortak problemler karşısında birlikte hareket etmeye motive edici potansiyeli Gezi Parkı eylemleri üzerinden vurgulanacaktır.