بررسی مقایسه‌ای سرمایه اجتماعی دانشجویان و طلاب - یاور عیوضی; سید مرتضی میرتبار (Islām va ̒ulūm-i ijtimā̒ī)
چکیدهباتوجه‌به اهمیت بی‌بدیل دانشجویان و طلاب در تحولات اجتماعی سیاسی تاریخ معاصر ایران و ازسوی‌دیگر، نقش چندوجهی سرمایه اجتماعی در ثبات و توسعه جامعه، پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان سرمایه اجتماعی در بین دو گروه دانشجویی و حوزوی انجام شده است. روش تحقیق از نوع پیمایشی بوده که طی آن 620 نفر از دانشجویان و طلبه‌ها با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی انتخاب و مطالعه شده‌اند. یافته‌ها نشان می‌دهد میانگین میزان سرمایه اجتماعی نزد کل پاسخگویان سطح پایینی دارد و همچنین، این میانگین در بین طلبه‌ها بیشتر از دانشجویان است. بُعد مشارکت اجتماعی تنها بُعدی از سرمایه اجتماعی است که تفاوت معناداری بین دو گروه یادشده مشاهده نشده است. حدود 70 درصد مشارکت‌کنندگان −اعم از طلاب و دانشجویان− برای خویش دلیل اعتراض (علیه ساختار قدرت) دارند؛ یعنی این دسته از پاسخگویان مایل به مشارکت در پویش‌های اعتراضی در صورت تعبیه سازوکارهای مسالمت‌آمیز هستند. تقویت کارآمدی‌های سیاسی، تقویت گفتمان جذب حداکثری به همراه زمینه‌سازی برای تقویت بسترهای دموکراتیک و مشارکت‌طلبانه از مهم‌ترین تجویزهای راهبردی می‌باشد.