İleri İmalat Teknolojileri Kullanımı Üzerine Bir Araştırma - Nuri Ömürbek; Hasan Yılmaz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünyada, küreselleşmeyle birlikte pazarlarda yoğun rekabet yaşanmaktadır. Bu rekabet ortamında işletmelerin başarılıolmaları, müşterilerin istek ve ihtiyaçlarının istenilen yer, zaman, miktar, kalite ve en uygun maliyetle karşılayabilme yeteneklerini sürekli olarak geliştirmelerine bağlıdır. İleri imalat teknolojileri; yaşanan bu yoğun rekabet ortamında işletmelerin ürün ve süreç teknolojilerini geliştirmelerinde kullanılan en önemli gelişmelerden biridir. Daha düşük maliyet, daha kaliteli ürün ve artan verimlilik için işletmelerin yeteneğini artıran ve müşterilere uygun ürünlerin hızlıdağıtımınısağlayan ileri imalat teknolojileri kullanımızorunlu hale gelmiştir. Bu bağlamda Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette bulunan işletmelerde ileri imalat teknolojileri kullanım düzeyini ve kullanım amaçlarınıaraştırmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırma amacıçerçevesinde hazırlanan anketler Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim faaliyetinde bulunan işletmelere uygulanmışve değerlendirmeye uygun 29 anket elde edilmiştir. Anket formlarındaki cevaplar kodlanarak "SPSS For Windows 15.0. Sürümü" ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları ışığında aşağıdaki değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur: İşletmelerin büyük bir çoğunluğunun KOBİniteliğinde olmasınedeniyle her ne kadar ileri imalat teknolojilerinin finansmanında bir takım zorluklar yaşasalar bile ileri imalat teknolojilerinigenelde orta düzeyde ve üstünde kullandıklarıgörülmektedir. Araştırmaya katılan işletmelerde ileri imalat teknolojilerinin kullanımında üç yıl öncesine belirgin oranda bir yükselme görülmektedir. Araştırmaya katılan işletmelerin ileri imalat teknolojilerini kullanma düzeylerinin işletmelerin performanslarıüzerine olumlu bir etkisinin olduğu görülmektedir. İşletmelerin ileri imalat teknolojilerini kullanma amaçlarıarasında kaliteyi artırmak, maliyetleri azaltmak ve rekabet gücünü artırmak ilk sıralarda gelen önemli amaçlardır. İleri imalat teknolojilerinin uygulanmasından beklenen faydaların elde edilmesi büyük ölçüde örgütsel yapıdaki işletme içi ve dışı değişikliklerin de yapılmasına, nitelikli işgücünün işletmede istihdam edilmesine, var olan personelin teknoloji kullanımıile ilgili eğitiminin sağlanmasına ve özellikle de üst yönetimin ileri imalat teknolojileri kullanımıkonusunda kararlılığına ve gerekli desteğin sağlanmasına bağlıdır.