El sistema educatiu a Catalunya: balanç i perspectives de futur - Mònica Pereña Pérez (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
L’article fa un breu recorregut per la història de l’escola com a institució social des de la seva creació com un dels pilars de l’estructura dels estats nació en el context de Catalunya. S’hi esmenta la normativa que li dona cobertura jurídica i la seva vinculació amb els moments històrics que l’han fet evolucionar i es posa un èmfasi especial en els tres aspectes que han tingut un impacte més rellevant en el model educatiu català: la recuperació i defensa de la llengua catalana —minoritzada durant llargs períodes de la història recent—, la transformació social provocada per l’arribada massiva de persones d’arreu del món, i la incorporació de les tecnologies, especialment les de la informació i la comunicació, en la vida dels ciutadans i al si de l’escola. Igualment, es plantegen el reptes més urgents que té el sistema educatiu català per garantir la qualitat de l’educació i donar resposta a les necessitats d’una societat en permanent transformació com són l’equitat, el model de governança dels centres educatius o la carrera professional dels docents i s’identifiquen algunes mesures que podrien contribuir a assolir-los.