ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMA ile İLGİLİ YOUTUBE VİDEOLARININ İÇERİKLERİNİN BİR KAYNAK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - Şeyma Mustuloğlu (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuklarda ağız bakımı konusunda YouTube videolarınının içeriğini incelemek ve ebeveynlere bilgi sağlama açısından yararlılığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: YouTube'da “Çocuk diş fırçalama” anahtar kelimeleri kullanılarak ilk 100 video değerlendirildi. Video süresi, yüklenme tarihinden günümüze geçen süre, toplam görüntüleme sayısı, beğenme sayısı, beğenmeme sayısı kayıt edildi. Ayrıca videoların etkileşim indeksi ve izlenme oranı da hesaplandı. Bir çocuk diş hekimi tarafından dahil edilen videoların içerikleri değerlendirdi. Bulgular: Dahil edilen 33 videoların çoğunda (% 78.8) bilgiyi veren kişi diş hekimiydi. Videoların % 48.5’i az faydalı, % 45.5’i orta derecede faydalı bulunurken yalnızca % 6,1’i çok faydalı bulunmuştur. Videoların çoğunda diş fırçalama sırasında ebeveyn gözetiminin (% 75.8) önemi vurgulanırken, yalnızca % 3’ünde diş ipi kullanımının gerekliliği vurgulanmıştır. Sonuç: YouTube videolarının ebeveyn eğitimi için faydalı bir kaynak olarak kullanılabilmesi için diş hekimleri tarafından ağız sağlığı rehberlerine uygun içerik üretilmesine ihtiyaç vardır.