Türkiye’de ve Dünyada Melek Yatırımcılık - Gazi Kurnaz; Aykut Bedük (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Yeni doğan genç işletmelerin karşılaştığı zorlukların başında ayakta kalmalarını sağlayacak gerekli finansman kaynağını yaratmak gelmektedir. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için yeni finansman yöntemleri bulma gereksinimi doğmuştur. Bu finansman yöntemlerinin başında melek sermaye tekniği gelmektedir. Melek sermaye yöntemi tüm dünyada kullanılan yaygın bir finansman yöntemidir. Türkiye’de 2013 yılından itibaren kullanılmaktadır ve uygulamaya dahil olan lisanslı melek yatırımcı sayısı Kasım 2016 itibari ile 408 olduğu bilinmektedir. Ülkemizde melek yatırımcılarla ilgili literatürün az olmasından dolayı melek yatırımcılığın ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için daha çok yabancı kaynaklardan yararlanılmıştır. Yüksek risk ve büyüme potansiyeline sahip işletmelere daha yolun başındayken yatırım yapan ve aynı zamanda kendi tecrübeleri ile girişimcilere destek sağlayan özel bir yatırım modeli olarak tanımlanan melek yatırımcı, girişimcilerin ihtiyaç duydukları finansmanın sağlanmasında önemli bir rol üstlenmişlerdir. Melek yatırımcılar, girişimlere hayattan beklentilerini, bilgilerini, iş ağlarını ve sermayelerini koymaktadır. Girişimlerin hızlı büyüyebilmesi için de onlara mentorluk ve danışmanlık yapmaktadırlar Çalışmada melek yatırımcı, melek yatırımcının özellikleri, yatırım kararlarını etkileyen faktörler, Türkiye ve Dünyadaki melek yatırımcılar üzerine bir araştırma yer almaktadır. Dünyada uzun bir geçmişe sahip olmakla birlikte ülkemizde oldukça yeni ve sınırlı bir faaliyet alanı bulunan melek finansman tekniğinin Türkiye ve Dünyadaki uygulamaları ve mevcut yönleri ile girişimcilere katkıları ortaya konulmaya çalışılmaktadır.