DESTABILIZACIJA PARTIJSKIH SISTEMA I PORAST POPULIZMA U ZEMLJAMA BIVŠE SFRJ - Despot Kovacevic (Srpska Politička Misao)
Porast populizma širom sveta zahvatio je i prostor bivše Jugoslavije. Posledice ovog populističkog rasta, koji još traje, ostavio je posledice na institucije sistema. Partijski sistemi ovih studija slučaja doživeli su značajne transformacije. S obzirom da se radi o zemljama koje su u procesu izgradnje demokratskih kapaciteta, porast populizma je bio još jedan veliki izazov u nizu problema koje imaju. Iz analize izborne volatilnosti u periodu 2008–2018 vidimo da je najviše posledica pretrpeo partijski sistem u Sloveniji, dok su značajne promene imali i partijski sistemi Hrvatske i Srbije. Manje promene zabeležene su u ostalim slučajevima, ali te promene nisu imale važne posledice po dinamiku političkih procesa. Jedna od važnijih pojava su i nove političke partije koje dobijaju značajnu podršku na prvim izborima na kojim učestvuju, ali ne uspevaju da stabilizuju svoj broj glasača i pristalica, što je još jedan pokazatelj nestabilnosti. Perspektiva daljeg razvoja situacije govori nam da postoji potencijal za dublje krize, ali da su se političke elite prilagodile kontekstu u sistemima koji su najviše zahvaćeni populizmom.