AKRAN İLİŞKİLERİ ÖLÇEĞİ VE AKRAN SAPMASI ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI - Sema Kaner (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmada ergenlerin akranlarıyla ilişkilerini iki ayrı kurama göre (Sosyal Kontrol Kuramı ve Sosyal Öğrenme Kuramı) İnceleyebilmek amacıyla iki ayrı ölçek geliştirilmiştir: Akran İlişkileri Ölçeği ve Akran Sapması Ölçeği. Veriler 14-18 yaşlarında 1648 ergenden toplanmıştır. Her İki ölçeğin yapı geçerliği varimaks rotasyonlu temel bileşenler analizi ile incelenmiştir. Ayrıca, ölçeklerden düşük ve yüksek puan alan gruplar ttesti İle kıyaslanmıştır. Ölçeklerin güvenirlikleri iç tutarlılık (cronbach alfa ve testi yarılama) ve test-tekrar test yöntemleriyle incelenmiştir. Sonuçlar, ölçeklerin psikometrik özelliklerinin yeterli olduğunu göstermektedir.