Dijital hakların yönetimine/dijital kısıtlamaların yönetimine ilişkin öğrenci görüşleri - Turgay ALAKURT; Necmettin TEKER (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği bölümü öğrencilerinin dijital ürün tercihleri, dijital hakların yönetimi ya da dijital kısıtlamaların yönetilmesi olarak adlandırılan DRM teknolojilerine ilişkin bilgi ve farkındalık düzeyleri ve bu teknolojileri mahremiyetlerini ihlal eden bir teknoloji olarak görüp görmediklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinin kullanıldığı çalışmada, veriler çevrimiçi anket aracılığı ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin kullanımında ve dağıtımında gelişmiş haklara sahip oldukları dijital ürünleri tercih ettikleri belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu DRM teknolojilerini hiç duymadıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca DRM teknolojilerinin tam olarak ne olduğunu bildiğini ifade eden öğrencilerin büyük çoğunluğu, bu teknolojileri mahremiyetlerini ihlal eden bir teknoloji olarak görmedikleri belirlenmiştir.