Öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım motivasyonları ile öğrenme stillerinin incelenmesi - Turgay ALAKURT (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım motivasyonları ile öğrenme stilleri incelenmiştir. İlişkisel tarama modelinin kullanıldığı araştırmada veriler 302 öğretmen adayından 2014-2015 eğitim-öğretim yılı güz döneminde toplanmıştır. Araştırma verilerini toplamak için üç bölümden oluşan bir araç kullanılmıştır. Aracın birinci bölümünde katılımcıların demografik bilgilerine ilişkin sorulara yer verilmiştir. İkinci bölümde öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım motivasyonlarını, üçüncü bölümde ise öğrenme stillerini belirlemeye yönelik sorular bulunmaktadır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel istatistikler, Kruskal-Wallis H testi, MannWhitney U testi ve kay-kare testi kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım motivasyonları ölçeği toplam ve alt faktör puanları ile öğrenme stillerinin cinsiyete, yaşa, medeni duruma ve haftalık internet kullanma süresine göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı belirlenmiştir. SMKM ölçeğinin Kendini İfade Etme/Gerçekleştirme ve Sosyal Etkileşim alt faktör puanları ile ölçek toplam puanlarının öğretmen adaylarının öğrenme stillerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı ortaya çıkmıştır.