Kitartó keresztény hit, részrehajló episztemikus mércék és a disszenzus kihívásai - Bálint Békefi (Elpis)
Cikkemben amellett érvelek, hogy bizonyos nézetek, köztük a kereszténység prominens változatai, immunisak a metafilozófia és a társas ismeretelmélet által tematizált disszenzus- vagy nézetkülönbség-problémára. Először megfogalmazok két disszenzusból kiinduló szkeptikus argumentumot – a konciliacionista és a torzításérvet –, majd bevezetem a részrehajló episztemikus mércék fogalmát. Ezek után azt igyekszem megmutatni, hogy a részrehajló episztemikus mércéket tartalmazó nézetek híveinek nincs okuk elfogadni a két érv egy-egy premisszáját. Végül megválaszolok két ellenvetést a részrehajló episztemikus mércék által motivált kitartással szemben: hogy az ilyen kitartás megbízhatatlan, illetve erénytelen.