بررسی آزمایشگاهی پروفیل سرعت در جریان چگال میان گذر - محدثه صادقی عسکری; مهدی قمشی (علوم و مهندسی آبیاری)
جریانهای ثقلی که به آنها جریانهای چگال یا جریانهای غلیظ گفته میشود به دلیل اختلاف چگالی بین جریان و سیال پیرامون بهوجود میآیند. در مخازن سدها سیال پیرامون ممکن است دارای لایهبندی عمودی باشد. لذا جریان چگال ورودی به چنین مخازنی ممکن است بهصورت میانگذر ادامه مسیر دهند. در این پژوهش جریان چگال بهصورت میانگذر در یک سیال لایهبندی شده مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی آزمایشگاهی پروفیل سرعت در جریان چگال میانگذر در سیال پیرامون لایهبندی شده، آزمایشها با چهار دبی1، 5/1، 2 و 5/2 لیتر بر ثانیه و چهار غلظت 5، 10، 15 و 20 گرم بر لیتر روی شیب 5/2، 25/3 و 4 درصد انجام شد. لایهبندی با استفاده از مخلوط آب و نمک با گرادیان غلظت عمقی ایجاد شد. برای ایجاد جریان چگال از ذرات سیلیس با قطر متوسط هشت میکرون و وزن مخصوص 673/2 گرم بر سانتیمتر مکعب استفاده شد. سرعت جریان بهوسیله دستگاه سرعتسنج پروفایلر اکوستیک DOP2000 ثبت شده است. مشاهدات آزمایشگاهی نشان داد وقتی جریان از حالت زیرگذر به حالت میانگذر تبدیل میشود سرعت بدنه آن کاهش مییابد. با افزایش غلظت از پنج تا 20 گرم بر لیتر درصد کاهش سرعت بدنه بهترتیب 11، 20و 36 درصد در شیبهای 5/25،2/3 و 4 درصد افزایش یافته است. همچنین افزایش دبی از یک تا 5/2 لیتر بر ثانیه درصد کاهش سرعت بهترتیب 12، 14 و 15 درصد در شیبهای 5/25،2/3 و 4 درصد کاهش یافته است. سرعت پیشانی در جریان میانگذر بیشتر از سرعت بدنه است.