ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТ У ВІДБУДОВІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - Юрій Задворний (Економіка та суспільство)
Криптовалюти сьогодні є одним із ключових інноваційних інструментів фінансового ринку, який набув особливої значущості в умовах економічної кризи та війни. Якщо раніше криптовалюти розглядалися переважно як засіб інвестицій, то нині вони відіграють важливу роль у фінансуванні оборони, наданні гуманітарної допомоги та підтримці економічної стабільності в Україні. Метою статті є аналіз потенціалу криптовалют як інструменту для забезпечення економічної стабільності та відновлення економіки України. У ході дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз і синтез, індукцію та дедукцію, порівняльний аналіз, метод класифікації та графічний метод. Визначено основні переваги та виклики використання криптовалют у фінансовій системі України, розглянуто їхню роль у кризовий період і перспективи розвитку. Також було проаналізовано історичні етапи розвитку криптовалют як в Україні, так і у світі. Це дозволило визначити основні тренди та ключові події, що формували сучасний стан криптовалютного ринку. Такий підхід дозволив визначити особливості застосування даного інноваційного фінансового інструменту в умовах українських реалій, що забезпечило більш глибоке обґрунтування запропонованих стратегій. Досліджено також способи використання криптовалют російською федерацією для обходу міжнародних санкцій, що підкреслює важливість ефективного регулювання цієї сфери. Крім того, вивчено досвід України у використанні криптовалют під час війни, зокрема для фінансування оборони, гуманітарної допомоги та підтримки волонтерських ініціатив. Ці аспекти підтверджують значний потенціал криптовалют як інструменту для забезпечення економічної стійкості та підтримки національних інтересів у кризових умовах. Особливу увагу приділено визначенню перспектив використання криптовалют у стратегії відбудови України. Враховуючи сучасний світовий досвід їхнього застосування, криптовалюти можуть стати важливим елементом залучення інвестицій, підтримки фінансової інклюзії та забезпечення прозорості в управлінні коштами. Аналіз цих перспектив є важливим для формування дієвих рішень як частини комплексу заходів із відновлення економіки України.