Продуктивність і м’ясні якості перепелів при додаванні до раціону часнику та імбиру - Каркач П.М.; Мойсеєнко К.В. (Технологія виробництва і переробки продуктів тваринництва)
При вивченні впливу натуральних інгредієнтів часнику та імбиру на м’ясну продуктивність перепелів породи Фараон встановлено, що в 4-місячному віці вплив від згодовування часнику був мінімальним, порівняно з контрольною групою. Тенденція до збільшення живої маси перепелів 3-ї групи, яким додатково згодовували імбир, у 5 і 6-тижневому віці перевищувала на 12,6-17,1 % показник живої маси контрольної групи. За весь період відгодівлі показник середньодобового приросту у групах, яким згодовували часник та імбир, перевищував показник контрольної групи на 0,56 г (або на 10,5 %) та 0,69 г (або на 12,9 %) відповідно. Показник забійного виходу тушки в дослідних групах також мав тенденцію до зростання і становив 64,1 та 64,3 %, що було більше на 0,3 і 0,5 % порівняно з контрольною групою. Згодовування часнику перепелам 2-ї дослідної групи спричинило збільшення маси печінки до 2,26 % та шлунку до 2,05 % щодо маси патраної тушки, що було на 0,38 % та 0,59 % більше за показники контрольної групи. Тоді як при згодовуванні імбиру перепелам 3-ї групи збільшення цих органів було мінімальним, а саме: на 1,77 % та 0,45 % більше порівняно з показниками контрольної групи.